Sommelier-i tanácsok

Hogyan válasszunk helyesen bort?

A borban többek között az is szép, hogy ízében az elkészítés helyszínének aromáját is hordozza. Fajtától függően egy korty is elég lehet ahhoz, hogy a bor varázslatának hatására ott találjuk magunkat a bortermelői vidéken, ami lehet egy szomszédos megye, egy távoli ország vagy akár egy távoli kontinens is.

De a borválaszték manapság tényleg hatalmas! Melyiket részesítsük hát előnyben? A drágábbikat, vagy inkább az olcsóbbikat?

Mint kiderült, az ár nem mindig döntő tényező a helyes bor kiválasztásában. Sokkal fontosabb az esemény jellege, melyet a bor aromája hivatott új szintre emelni, és természetesen az ételekkel való harmonizálás. Itt jobb, ha az étterem sommelierjeinek ajánlására támaszkodnak, akik mindig szívesen segítenek a helyes választás meghozatalában.

Azonban vannak dolgok, melyeket előre is lehet tudni. Kezdetben emlékezzünk meg egy alapvető posztulátumra, mely szerint: „Fehér bor a halakhoz, vörösbor a húshoz.” Természetesen sok kivétel is akad, ezért teljesen helyénvaló ilyenkor kikérni a sommelier véleményét. Ne lepődjön meg, ha azt a tanácsot kapja, hogy nyugodtan rendeljen egy üveg vörösbort a tonhalhoz, a rablóhúst pedig ellenkezőleg, kísérje csodálatos grúz fehérborral. Emellett pedig azt is megmondja, miben különböznek a chilei és argentin borok a francia vagy az olasz boroktól, és elmagyarázza a spanyol boroscímkéken a crianza és a resera közötti különbséget is.